Купувате монитор? Ето как да изберете следващия си дисплей

Comments · 57 Views

Първо добрата новина: Повечето съвременни компютърни монитори са доста добри. През последните десет години те постигнаха значителен напредък по отношение на

Ако искате просто, бързо предложение: Решете между 27-инчов монитор с разделителна способност 1440p и 24-инчов монитор с разделителна способност 1080p. Въпреки че VA също е добър, IPS панелът е за предпочитане. И двете опции идват с честота на опресняване от 144Hz, което дава по-плавно и по-отзивчиво изживяване за малко повече пари. Разгледайте нашите обобщения на най-добрите дисплеи като цяло, най-добрите монитори за игри и най-добрите 4K монитори за по-конкретни предложения. Предлагаме и по-конкретни ръководства за най-добрите монитори за графичен дизайн, най-добрите монитори за програмиране и USB-C монитори. Нашите селекции са резултат от безброй часове, прекарани в оценка на най-новите монитори от известни производители като Acer, Asus, BenQ, Dell, LG и Samsung. дисплей за Xiaomi

Не сте сигурни дали това е най-добрият вариант за вас или сте любопитни за технологията? Ето общата ситуация.

 

OLED, TN, IPS, VA и други видове мониториМакар и сложна, мониторната технология е добре известна. Има само няколко основни налични „типа монитори“ и всеки от тях е категоризиран според използваната технология на LCD панела. Днес почти всички монитори могат да бъдат класифицирани в един от тези класове.

0,0 от 0,0 секунди 0% обем

зареждане на реклама

 

Типът панел ще бъде посочен от производителите на монитори в спецификациите на монитора, въпреки че може да се наложи да търсите малко по-внимателно, за да го намерите. Отделете повече време за проучване. Видът на панела на монитора може да разкрие много за него.IPS или превключване в равнинаВ сферата на компютърните монитори IPS е крал. Типичният IPS дисплей е ярък, ясен, остър и има отлични ъгли на видимост. Представянето на цветовете може да бъде добро или изключително невероятно. Отлична новина за геймърите е, че съвременните IPS монитори могат да позволят бързо време за реакция на пикселите и висока честота на опресняване.

Но докато гледате тъмни изображения, IPS панелите могат да изглеждат замъглени поради лошия си контраст и нива на черно. Това е по-очевидно в слабо осветено пространство.VA или вертикално подравняванеVA мониторите, които стават все по-популярни, разполагат с по-голямо съотношение на контраст и по-дълбоки черни дълбочини в сравнение с техните IPS еквиваленти, което подобрява цялостното качество на изображението. Отличната яснота на движението може да бъде намерена в VA игрови дисплеи, а най-добрите VA панелни монитори на Samsung са особено ясни.

Въпреки че ъглите на видимост са по-ограничени, ако VA мониторът не се вижда директно, качеството на изображението може да пострада. В повечето ценови категории IPS панелите предлагат и подобрена яснота на движението.TN технология (Twisted Nematic)TN панелите са известни с това, че се правят на ниска цена. Освен това те имат невероятно бързи скорости на реакция на пикселите, което подобрява яснотата на движението.

За съжаление, TN има непривлекателни ограничения за контраст и цветова производителност, така че мога да го предложа само на запалените геймъри. Приятна опция за тези, които са на "пътя към професионалистите", е гамата Zowie на BenQ.

 

OLED или органични светодиодиOLED изобщо не се базира на LCD технологията. Вместо това той използва "самоизлъчващи" органични пикселни компоненти, които излъчват собствена светлина. Тъй като OLED пикселът генерира нулева светлина, когато е изключен, OLED царува върховно по отношение на контраста и нивата на черното. OLED обикновено превъзхожда другите панелни технологии по отношение на цветовата производителност и също така има най-добрата яснота на движение в своя клас. Отличните ъгли на видимост са друго.

В горния край OLED панелите не са толкова ярки като конкуренцията и с течение на времето (въпреки че това отнема много хиляди часове), OLED може да страда от необратимо задържане на картината. Компютърните монитори могат да струват много пари поради технологията.Тогава какъв монитор е за предпочитане?
OLED има най-добро качество на изображението, но не мога да го предложа на всеки поради високата му цена и ограничената му наличност. И цената, и достъпността са твърде високи.

Монитор с VA панел може да е по-добър вариант, ако не гледате от ъгъл и искате превъзходно качество на изображението във филми и телевизионни предавания, но IPS все още държи първото място за повечето потребители.Няколко думи за мини-светодиодите
В момента има няколко монитора на пазара, които използват технологията Mini-LED. Въпреки че не е панелна технология, тази техника за подсветка все пак е важна.

За прецизно регулиране на подсветката Mini-LED използва няколко отделни зони на LED осветление под панела на дисплея. Според моето тестване Mini-LED монитор може да осигури 300–600% увеличение на контраста спрямо сравними монитори без Mini-LED. Изпъква рязко.

И двата вида монитори IPS и VA се предлагат с Mini-LED опции. В противен случай характеристиките на всеки тип панел все още са актуални. OLED не се използва с Mini-LED, тъй като екранът произвежда достатъчно светлина сам, за да елиминира нуждата от подсветка.

Mini-LED има някои недостатъци. Проблемът с цъфтежа, който се причинява от зоните на задно осветяване, може да доведе до ослепителни ореоли, обграждащи обекти. В слабо осветено пространство това е най-очевидно. Тъй като производството му струва много, Mini-LED се използва изключително в монитори от висок клас.Изберете удобен за вас размер на монитора.
24-инчов, 27-инчов или 32-инчов широкоекранен панел представлява по-голямата част от дисплеите. Въпреки че е естествено да се вярва, че по-голямото е по-добро, също така е от решаващо значение да се обмисли как един дисплей се вписва в обхвата на зрението на потребителя. Това показва, че целият дисплей се вижда, без да е необходимо движение на главата или очите.

Въпреки това размерът на монитора до голяма степен е въпрос на вкус. Обикновено харесвам по-малки монитори, които могат да се използват с много монитори, без да заемат твърде много работно пространство. Някои хора може да искат един голям дисплей, който да изпълни цялото бюро.Общата резолюция на монитора е 1080p, но е налична и 4K.Естествената разделителна способност на повечето евтини дисплеи е 1080p (1920 x 1080). За 24-инчовите монитори това е приемливо, но при по-големите дисплеи липсата на яснота е забележима.

Разделителната способност 1440p (25601440) работи добре на устройства, които са 27 и 32 инча. Дори когато преглеждат мрежата, мнозинството от хората ще усетят подобрението в остротата. Въпреки че ентусиастите на PlayStation трябва да са наясно, че PS4 и PS5 не поддържат тази резолюция, тя все още е фантастична резолюция за игри.

За по-големи монитори е за предпочитане 4K (3840 x 2160). Освен това, това е отлично подобрение за 32-инчови и 27-инчови монитори. Въпреки че не е необходимо, повишената яснота е очевидна, особено ако често използвате малък размер на шрифта на монитора си. Игрите и 4K филмите ще имат невероятно остри визуализации.

Има фактор цена. Тъй като по-ниските разделителни способности са по-достъпни, 1080p продължава да бъде много популярен. Въпреки това, разликата наскоро се затвори, като 4K мониторите в момента започват от малко под $300.Броят ли се ултрашироките монитори?
Обикновено се използва съотношението на страните на ултрашироките монитори, което е 21:9. 34-инчов ултраширок е седем инча по-широк и приблизително същата височина като 27-инчов широкоекранен. Като цяло това води до 25% по-голям дисплей.

За тези, които се нуждаят от допълнително пространство за показване, но не искат главоболието от настройката на няколко монитора, това е фантастично. Игрите и филмите се възползват значително от ultrawides, тъй като предлагат завладяващо изживяване. Ултраширокият ще струва повече; добрите версии започват от около $400.Честота на опресняване на монитора: до 144Hz включително!Броят пъти, в които мониторът може да актуализира изображението на дисплея за секунда, е известен като неговата честота на опресняване. Повечето дисплеи имат честота на опресняване от 60Hz, но други имат 144Hz, 240Hz или 360Hz, а 500Hz са на път.

Когато визуалните елементи са в движение, по-високите честоти на опресняване изглеждат по-плавни. Тъй като новото изображение се показва на дисплея по-често, това също така намалява забавянето при въвеждане. С увеличаването на честотите на опресняване предимствата стават по-добри, но може да е по-трудно да се разберат разликите.

По-голямата част от геймърите ще оценят надграждането до 144Hz, докато други, които не се интересуват от игри, могат спокойно да продължат с 60Hz. Освен това честотите на опресняване са по-плавни, но все пак избираеми, а не необходими.Адаптивна синхронизация: Популярна и практична
Видео изходът от компютър може да се синхронизира със скоростта на опресняване на дисплея с помощта на адаптивна синхронизация. Докато хардуерът на компютъра е в състояние да се справи с необходимото работно натоварване, това гарантира безупречно темпо на кадрите без хълцане, колебания или разкъсване на екрана. За компютърните геймъри адаптивната синхронизация е изискване, но също така е и стандартна функция за бюджетни монитори, предназначени за офис употреба и продуктивност.

Общите стандарти включват Nvidia G-Sync и AMD FreeSync. От решаващо значение е да се обърне внимание кои стандарти поддържа мониторът, защото те са направени да работят с уникалните видеокарти на всяка компания. Освен това има стандарт на трета страна, известен като VESA AdaptiveSync. В най-новите си графични системи AMD, Intel и Nvidia поддържат VESA AdaptiveSync, въпреки че функционалността може да бъде намалена в сравнение с използването на собствен стандарт на бизнеса.

Въпреки че се използва предимно за игри, адаптивната синхронизация е широко използвана и не предлага значителна цена. Лесно е да предложите тази функционалност.Регулируемите стойки са норма за ергономичност на монитора.
Различни стойки са включени към мониторите, когато бъдат закупени, вариращи от обикновени пластмасови основи, които не могат да се регулират, до сложни рамена за монитори, които могат да държат монитор на практика във всяка позиция.

Съветвам ви да вземете стойка, която може поне да се накланя и променя височината. Това ще ви позволи да изберете удобна позиция за гледане. Потърсете завъртане (което регулира ъгъла хоризонтално) и завъртане (което може да завърти монитора на 90 градуса), ако мониторът е втори дисплей.

Помислете за закупуване на монитори с 100x100 mm VESA монтаж. Това ще ви позволи по-късно да добавите рамо или стойка за монитор на трета страна. Повечето съвременни дисплеи идват с това, но някои достъпни модели не го правят.HDR на монитор (обикновено) е капан
Поддръжката на съдържание с висок динамичен обхват (HDR) е функция, която много монитори претендират. В сравнение с това, което в момента е известно като SDR, HDR може да се справи с по-голям диапазон от яркост и цвят. Като цяло, HDR видеото може да изглежда много по-цветно и реалистично на фантастичен HDR монитор.

Най-важното нещо е „страхотен HDR дисплей“, но повечето монитори не са. Способността на монитора да получава и показва HDR сигнал е известна като HDR поддръжка. Не дава гаранции относно качеството на изживяването, което обикновено е под нивото.

Потърсете дисплей с OLED или Mini-LED технология, ако искате отличен HDR. Те имат диапазона от възможности за контраст и цвят, от които HDR се нуждае, за да се открои. И двата са скъпи, което прави HDR с висока разделителна способност недостъпен за повечето хора.

В момента притежавате ли или възнамерявате да закупите HDR монитор? Можете да започнете с помощта на нашето ръководство за HDR в Windows.

Характеристика на монитора отлични високоговорители, но търсете USB-C

Повечето монитори нямат много допълнителни функции, които да ги отличават от конкурентните продукти. някои идват с високоговорители. Много хора не го правят. Само няколко модела идват с дистанционно. Повечето монитори обаче са сравними.

Единственото важно изключение е USB-C. USB-C монитор може да се използва като USB-C хъб за увеличаване на свързаността или за зареждане на свързано устройство, като например лаптоп. Многобройните предимства на USB-C са разгледани в друг урок.Следете съветите за пазаруване: Стойността е важна
Цената на монитора определено е най-важният фактор при избора му.

Въпреки че може да изглежда интуитивно, мониторите са по-податливи на това от повечето потребителски технологии. Цените на мониторите варират значително в зависимост от нивата на наличността и поводите за разпродажби.

LG 27GL850-B е добра илюстрация. Между 1 април 2022 г. и 30 юни 2022 г. цената на този монитор на Amazon.com варираше между най-високата цена от $496,99 и най-ниската цена от $299,99 само за три месеца.

От решаващо значение е да сравните продажбите, преди да направите покупка, защото този модел е преобладаващ в целия пазар на монитори. Пазаруването в един магазин може да доведе до стотици надплащания.Обобщение на това как да закупите монитор
Въпреки че положих усилия да запазя ръководството си за закупуване на монитори стегнато и по същество, има още много да уча. Това, което повечето хора трябва да търсят, е описано по-долу.

вид монитор

 

IPS доминира на пазара, докато VA също е солидна опция. Въпреки че е красив, OLED е скъп. Предотвратете TN.

Размер на дисплея:

 

 Стандартната опция е 27-инчов монитор. Ако предпочитате, отидете по-голям.

Разделителна способност на дисплея:

 

 4K е фантастичен скок от 1440p, което е препоръчително.Честота на опресняване на монитора

 

За производителност 60Hz са добри, но 144Hz са фантастични за игри.

 

Спазвайте адаптивната синхронизация:

 

 Това е от съществено значение за геймърите.Потърсете стойка за монитор, която може да се регулира по височина и наклон, както и опора за монтаж VESA.Дисплей HDR:

 

 Необходим е само в OLED и Mini-LED монитори.

 

Ако искате да използвате дисплея като USB-C хъб, потърсете USB-C функционалност.

Готови ли сте да се задълбочите още повече? Отново, не забравяйте да разгледате нашите списъци с най-добрите 4K монитори, най-добрите монитори за игри и най-добрите монитори като цяло. Нашите селекции са резултат от безброй часове, прекарани в оценка на най-новите монитори от известни производители като Acer, Asus, BenQ, Dell, LG и Samsung.


Comments